czwartek, 28 marca 2013

Kwaśnica


Myślałam, że owiane legendą zachcianki na czekoladę w zestawie z kapustą kiszoną mnie ominą... Złudzenia uleciały zaraz po tym, jak po wypiciu całej butli soku z kapusty zapragnęłam kubka gorącej, parującej czekolady. Z radością jem kapustę, ogórki, zupę z kapusty a już kuszą mnie wielkie, pieczone pierogi, wypełnione po brzegi kapustą i grzybami. Następnym razem... ;-)

Przepis z książki "Smaki. Dzień dobry TVN".



Składniki:

  • 1 kg żeberek (u mnie po 1/2 kg żeberek i boczku) - nie było napisane czy surowe, czy wędzone, więc kupiłam surowe
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Grzyby namoczyć przez noc. Ugotować. (Ja moczyłam tylko 2 godz. i wrzuciłam od razu do zupy.)
  2. Żeberka gotować ok 1 godz. w osolonej wodzie z zielem angielskim (Ja zalałam je ok 2-2,5 l wody).
  3. Wyjąć z wywaru i pokroić na porcje.
  4. Do wywaru dodać posiekaną kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  5. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
  6. Pod koniec gotowania dodać mięso i pokrojone grzyby.
  7. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno (Wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 12 min). 
  8. Gdy będą ugotowane, odlać i dodać do gotowej zupy.
Smacznego!


Hummus

Odkąd w ostatni weekend zaszczepiono mi przez przypadek pragnienie hummusu, nie mogę się od niego wyzwolić. Dwa dni z hummusem, jeden z pastą a'la hummus i jeszcze pasta z awokado... Na początek prezentuję Wam przepis na mój ukochany hummus.



Składniki:

  • 1/2kg suszonej ciecierzycy (oczywiście możecie użyć też cieciorki z puszki)
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl tahini
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 zabki czosnku
  • sol
  • najlepsza oliwa
  1. Ciecierzyce zalać 1 litrem zimnej wody.
  2. Dodać 1 łyżeczkę sody i zostawić ciecierzycę na noc by napęczniała. 
  3. Następnego dnia zlać wodę i przełożyć ciecierzycę do garnka.
  4. Zalać 1 litrem wody, dodać 1 łyżeczkę sody i gotować na bardzo małym ogniu przez ok.2 godziny (czasem godzina wystarczy). 
  5. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, ale nie wylewać.
  6. Ciecierzyce zmiksować z tahini na maksymalnie gładka pastę- jeśli masa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy. 
  7. Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  8. Hummus rozsmarować na talerzyku tak by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwa i słodką papryka. 
  9. Podawać z chlebkiem pita :)
Smacznego!

Print