środa, 6 marca 2013

Sałatka z grillowanym tofu - kolacja

Ta sałatka jest przepyszna! :-) Zjadłam całą michę rozkoszując się każdym kęsem. Grillowane wędzone tofu z powodzeniem zastępuje kurczaka.





Składniki na sałatkę (na 2 porcje):
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 tofu wędzone
  • 1 szkl pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szkl pomidorów suszonych
  • 1/3 szkl orzechów włoskich
 Składniki na sos:
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżeczka miodu
  1. Tofu połóż na rozgrzaną patelnię do grilla i grilluj ok 4 min. z każdej strony.
  2. Sałatę umyj i porwij na kawałki.
  3. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
  4. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj sałatę z sosem.
  5. Dodaj pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory.
  6. Na wierzch ułóż pokrojone w paski tofu i posyp całą sałatkę pokruszonymi w dłoniach orzechami włoskimi.
Smacznego! :-)

Potrawka z soczewicy - podwieczorek

Aby ją urozmaicić możecie w zależności od upodobań dodać do niej jogurt, prażonego słonecznika, lub orzechy, grillowane pieczywko, lub kurczaka, albo świeżo ugotowane ziemniaczki. Polecam :)



Składniki na 8 porcji:
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • ½ korzenia pietruszki
  • 1 brokuł
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 eko-kostka rosołowa (lepiej wywar)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka rajmah masala-indyjska przyprawa do fasoli (opcjonalnie)

  1. Wszystkie warzywa poza brokułami pokroić w drobną kostkę, natomiast brokuły podzielic na niewielkie różyczki.
  2. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę (ok 5 min).
  3. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, brokuł i obie papryki.
  4. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać dwiema szklankami wody.
  5. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
  6. W razie potrzeby, w trakcie pęcznienia soczewicy dolewać odrobinę wody.
  7. Podawać w miseczkach w towarzystwie ziół, grillowanego chudego mięsa i ciepłego pieczywa.

Żurek najlepszy z Folk Gospody - obiad

W czasie ciąży często miewam ochotę na bigos i żurek. Po tym jak gdzieś w trasie dostałam żurek z torebki, postanowiłam własnymi siłami zaspokoić żywieniową zachciankę. Tym razem posiłkowałam się książką "Gotuj z sercem" wydaną przez PAH ze sprzedaży której całkowity zysk przekazany jest na dożywianie dzieci. Jest tu tyle cennych przepisów, że mogłabym gotować z niej codziennie.

Żurek z przepisu Folk Gospody (w której swoją drogą jadłam kiedyś przepyszne carpaccio z kaczki z żurawiną) jest dokładnie tym czego szukałam. Gotowałam go na odwiedziny mojej kochanej rodzinki i wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest przepyszny. Gorąco polecam zarówno poniższy żurek, książkę "Gotuj z sercem", jak i samą Folk Gospodę. :-)



Składniki dla 4 osób:

  • 250 g boczku wędzonego
  • 1/2 l żuru (zakwas żytni) 
  • 250 g surowej białej kiełbasy
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 6-7 suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1/2 szkl śmietany 36%
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  1. Umyty boczek, umytą i obraną włoszczyznę zalać ok 1 litrem wody.
  2. Dodać ziele angielskie i liście laurowe  i gotować ok 1 godz
  3. Suszone borowiki namoczyć w małej ilości wody.
  4. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa, włożyć suszone borowiki i gotować, aż zmiękną.
  5. Dodać posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę i czosnek, oraz żur, białą kiełbasę i majeranek.
  6. Białą kiełbasę gotować o 10 min, wyjąc pokroić i ponownie dodać do zupy razem ze śmietaną (najpierw rozmieszać ją z niewielką ilością zupy i dopiero dodać).
  7. Doprawić tartym chrzanem, pieprzem i majerankiem.
  8. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego! ... A na pewno będzie smacznie. ;-)

Shake wiosenny - lunch

Czekając aż zazieleni się za oknem, przygotowuję w domu namiastkę soczystych barw, które już lada dzień eksplodują wokół nas :)



składniki na 4 średnie porcje:
  • 7 szt kiwi
  • 1 puszka ananasów
  • 2 szt.pomarańczy
  • sok z połówki cytryny
  • sok z połówki limonki
  • ewentualnie skórka otarta z połówki limonki
  1. Ananasy razem z syropem wlać do blendera i zmiksować.
  2. Kiwi wydrążyć łyżeczką i dołożyć do musu z ananasów.
  3. Pomarańcze obrać i dołożyć do blendera.
  4. Wlać wyciśnięty sok z limonki i z cytryny.
  5. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Jeżeli mamy ochotę na lżejszą wersję, proponuję dodać garść kostek lodu :) 

Pycha!

Shake bananowy na kefirze - śniadanie

Słońce... Pies wygrzewając się na skrawku rozgrzanej słońcem podłogi w skupieniu obserwuje każdy ruch leniwego o poranku człowieka w oczekiwaniu na to, aż usłyszy upragnione "na spacerek". Od tego momentu radość elektryzuje powietrze. Mały pso-szczur ponownie rusza ku postrachowi wron i srok podwórkowych. Człowiek krok w krok za nim z rozkoszą wystawiając twarz do słońca.



W robionych na co dzień shake'ach, które dają mi prawdziwego porannego kopa regularnie zmieniam bazę:

  • mleko krowie
  • mleko sojowe
  • maślanka
  • kefir - zawiera dużą ilość wit. z grupy B, reguluje perystaltykę jelit
  • jogurt
  • serwatka
Pozostałe podstawowe składniki jednak zwykle się bardzo nie zmieniają. Na co dzień staram się zawsze pamiętać o spożywaniu:
  • płatki owsianePłatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
  • otręby owsianeOwies ma wysoką wartość odżywczą, jest źródłerm błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i magnezu.
  • mielone siemię lnianePłatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
  • zarodki pszenne Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.
  • miód gryczany  jest bogaty w minerały i witaminy. Ma dużą zawartość magnezu. Zawiera także substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne - rutynę.
  • masło orzechowe - to najlepsze źródło zbawiennych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych jest doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, który chroni przed rakiem jelita grubego i chorobami serca.
    Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. 
  • owoce - zwykle jest to bardzo dojrzały banan, dojrzała gruszka (która znacznie lepiej wpływa na nasze jelita), lub mrożone polskie owoce sezonowe




Składniki na 2 porcje po 300ml:
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 400 ml kefiru (u mnie firmy Krasnystaw)
  1. Miksować wszystko przez 2 min.

Print