wtorek, 5 marca 2013

Witaminowy shake - kolacja

Bardzo lubię "pijane" kolacje. Shake to jedyna minutowa kolacja, która może zawierać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujemy. Gorąco polecam nie tylko na leczenie karnawałowego kaca, ale też danie sobie witaminowego kopa, kiedy nie starcza nam sił. :-) 





Składniki na 2 porcje:
  • garść bananów suszonych (lub 1 dojrzały banan)
  • 5 szt suszonych śliwek
  • 5 szt suszonych moreli
  • 3 szt suszonych daktyli
  • 2 łyżki płatków owsianych (czy żytnich)
  • 1 łyżka otrębów pszennych (żytnich, lub owsianych)
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 3 łyżki czekolady pitnej 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 ml chudego mleka (mleka sojowego, ryżowego itp.)
  1. Wszystkie składniki włożyć do szklanki. Jeżeli używamy banana świeżego, dodajemy go dopiero w momencie miksowania i zwiększamy o ok 100 ml ilość mleka.
  2. Zalać mlekiem i odstawić na noc, lub minimum na kilkanaście minut, by napęczniały (dzięki temu będą bardziej pulchne, łatwiej się zmiksują i nie będą drapać w gardło)
  3. Zmiksować wszystko w blenderze przez ok 1-2 minuty
Można eksperymentować do upadłego, dodawać cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, lub inne suszone owoce, jak figi, rodzynki, wiśnie, czy nawet mączkę migdałową, orzechy, czy masło orzechowe jeżeli chcemy uzyskać shake bardziej proteinowy.

Herbata z cytrusami - podwieczorek


Czekam na wiosnę, a w tych oczekiwaniach pomagają mi moje ukochane uzależniające, bezalkoholowe napoje. Nic tak nie zastępuje słońca, jak herbata z cytrusami. Polecam!



Składniki na 2 porcje (po ok 250ml):
  • 2 torebki ulubionej czarnej herbaty (u mnie Dilmah Premium)
  • ½ pomarańczy
  • ½ jabłka
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki dżemu malinowego (lub soku malinowego)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • szczypta przypraw korzennych (np. cynamon, kardamon, goździk w proporcjach 1:1, plus odrobina imbiru i gałki muszkatołowej)
  1. Herbatę włożyć do szklanek i zalać wrzątkiem do połowy wysokości.
  2. Zaparzać 5 min.
  3. W tym czasie pokroić w plastry cytrynę, pomarańczę i jabłko.
  4. Wyjąć torebki, wlać do szklanek po łyżce soku pomarańczowego, po łyżeczce miodu, oraz soku malinowego i dodać przyprawy.
  5. Owoce powkładać do szklanek.
  6. Dopełnić wrzątkiem.
Smacznego! :-)

Pad thai wegetariańskie - obiad

Jestem jedną z czołowych fanek Pad Thai w okolicy. Najbardziej lubię to ze wstążeczek z krewetkami, mocnym aromatem czosnku, cytryny i z kawałkami orzechów chrupiącymi w zębach. Dziś jednak nieco inaczej. W roli głównej makaron z brązowego ryżu i masło orzechowe. Pychota. :-)




Składniki na 6 porcji:
  • 1 papryka
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kiełków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 cebula z dymką
  • omlet: 3 jajka + 1/2 łyżeczki octu ryżowego + 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 op makaronu z brązowego ryżu
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oleju
Składniki na sos:
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

  1. Zagotować wodę, po czym zalać nią makaron ryżowy, aby zmiękł.
  2. Wszystkie składniki na omlet zmiksować i usmażyć omlet.
  3. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Cebulę (bez dymki) posiekać i dodać do czosnku. Podsmażać 3 min.
  5. W tym czasie umyć i pokroić paprykę i imbir i dodać je do cebuli i czosnku.
  6. Podsmażać do momentu, aż papryka zmięknie.
  7. Pokroić kapustę pekińską i dodać.
  8. Wszystkie składniki na sos zmiksować, a omlet pokroić w paski. 
  9. Kiedy kapusta zmięknie dodać do niej kiełki, omlet, sos i odsączony makaron. 
  10. Podsmażać jeszcze 2 min
  11. Nałożyć do miseczek i zdobić masłem orzechowym, posiekaną dymką i kawałkami cytryny.
Smacznego! :-)



Sałatka pełna smaków - lunch

Pyszna sałatka lunchowa podana z zieloną herbatą może oznaczać tylko jedno; bardzo udane popołudnie. :-)



Składniki na 1 porcję:
  • 1 pomidor
  • 1/4 op ricotty
  • 3 łyżki ajwaru
  • 3 łyżeczki pesto
  • 2 ogórki konserwowe/kiszone
  1. Na dnie szklanki układamy warstwę ricotty, na nią posiekane ogórki, ajwar, posiekanego pomidora i pesto.
  2. Czynność powtarzamy, aż szklaneczka się zapełni.
Smacznego! :-)



Kanapka z ricottą, ajwarem i pastą łososiową - śniadanie

Nie ma to jak dobry początek dnia. :-)




Składniki:
  • kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • masło
  • 3 łyżki ricotty
  • ajwar
  • pasta łososiowa
  • ogórek kiszony
  • sałata
  1. Kanapkę posmarować masłem, ułożyć na niej sałatę, pokryć ją ricottą i 3 kleksami z ajwaru, oraz pasty łososiowej. 
  2. Ozdobić ogórkiem.
Smacznego!


Print