Słońce... Pies wygrzewając się na skrawku rozgrzanej słońcem podłogi w skupieniu obserwuje każdy ruch leniwego o poranku człowieka w oczekiwaniu na to, aż usłyszy upragnione "na spacerek". Od tego momentu radość elektryzuje powietrze. Mały pso-szczur ponownie rusza ku postrachowi wron i srok podwórkowych. Człowiek krok w krok za nim z rozkoszą wystawiając twarz do słońca.
W robionych na co dzień shake'ach, które dają mi prawdziwego porannego kopa regularnie zmieniam bazę:
- mleko krowie
- mleko sojowe
- maślanka
- kefir - zawiera dużą ilość wit. z grupy B, reguluje perystaltykę jelit
- jogurt
- serwatka
Pozostałe podstawowe składniki jednak zwykle się bardzo nie zmieniają. Na co dzień staram się zawsze pamiętać o spożywaniu:
- płatki owsiane - Płatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
- otręby owsiane - Owies ma wysoką wartość odżywczą, jest źródłerm błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i magnezu.
- mielone siemię lniane - Płatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
- zarodki pszenne - Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.
- miód gryczany - jest bogaty w minerały i witaminy. Ma dużą zawartość magnezu. Zawiera także substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne - rutynę.
- masło orzechowe - to najlepsze źródło zbawiennych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych jest doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, który chroni przed rakiem jelita grubego i chorobami serca.Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca.
- owoce - zwykle jest to bardzo dojrzały banan, dojrzała gruszka (która znacznie lepiej wpływa na nasze jelita), lub mrożone polskie owoce sezonowe
Składniki na 2 porcje po 300ml:
- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 400 ml kefiru (u mnie firmy Krasnystaw)
- Miksować wszystko przez 2 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz