środa, 6 marca 2013

Shake bananowy na kefirze - śniadanie

Słońce... Pies wygrzewając się na skrawku rozgrzanej słońcem podłogi w skupieniu obserwuje każdy ruch leniwego o poranku człowieka w oczekiwaniu na to, aż usłyszy upragnione "na spacerek". Od tego momentu radość elektryzuje powietrze. Mały pso-szczur ponownie rusza ku postrachowi wron i srok podwórkowych. Człowiek krok w krok za nim z rozkoszą wystawiając twarz do słońca.



W robionych na co dzień shake'ach, które dają mi prawdziwego porannego kopa regularnie zmieniam bazę:

  • mleko krowie
  • mleko sojowe
  • maślanka
  • kefir - zawiera dużą ilość wit. z grupy B, reguluje perystaltykę jelit
  • jogurt
  • serwatka
Pozostałe podstawowe składniki jednak zwykle się bardzo nie zmieniają. Na co dzień staram się zawsze pamiętać o spożywaniu:
  • płatki owsianePłatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
  • otręby owsianeOwies ma wysoką wartość odżywczą, jest źródłerm błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i magnezu.
  • mielone siemię lnianePłatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
  • zarodki pszenne Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.
  • miód gryczany  jest bogaty w minerały i witaminy. Ma dużą zawartość magnezu. Zawiera także substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne - rutynę.
  • masło orzechowe - to najlepsze źródło zbawiennych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych jest doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, który chroni przed rakiem jelita grubego i chorobami serca.
    Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. 
  • owoce - zwykle jest to bardzo dojrzały banan, dojrzała gruszka (która znacznie lepiej wpływa na nasze jelita), lub mrożone polskie owoce sezonowe




Składniki na 2 porcje po 300ml:
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 400 ml kefiru (u mnie firmy Krasnystaw)
  1. Miksować wszystko przez 2 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print