Składniki na 4 niewielkie porcje:
- 6 pietruszek
- 6 marchewek
- 4 selery
- 1/2 główki czosnku
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka ostra
- 3 łyżki oliwy
- Warzywa obrać i przekroić wzdłuż na 4 części, w plastry, lub paski.
- Główkę czosnku podzielić na ząbki i delikatnie zmiażdżyć je dłonią.
- Piekarnik nagrzać do 190 st.c.
- Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie nachodziły jedne na drugie (inaczej zamiast upiec, ugotują się), polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, papryką i rozłożyć na nie czosnek.
- Piec ok 45 min. Ja najbardziej lubię jeść je z kremowym serkiem (almette, tartare itp).
Smacznego!