poniedziałek, 4 marca 2013

Galaretka - podwieczorek

Jeżeli nie chcecie używać żelatyny, polecam zagotować dowolny sok z agar-agarem. :)


Składniki:

  • 2 op galaretek pomarańczowych niesłodzonych
  • 2 łyżki miodu (cukru trzcinowego, fruktozy, stewii, czy co kto woli ;) )
  • 3 jabłka
  • 1/3 szkl soku truskawkowego
  • 3/4 szkl suszonej żurawiny
  • 1/3 szkl migdałów (pokrojonych)
  • 1 banan
  1. Galaretki rozpuścić w 2 oddzielnych naczyniach, każdą w 0,5 litra wody; do jednej dodać miód, do drugiej sok z truskawki.
  2. Do tej z sokiem dodać żurawinę i starte na tarce jabłka.
  3. W naczynkach ułożyć banana, posypać go migdałami, zalać galaretką (z miodem), tak by zakryła banana i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  4. Kiedy galaretki zastygną wlać na nie resztę galaretki z miodem i ponownie wstawić do lodówki.
  5. Na stężałe galaretki wyłożyć galaretkę z jabłkami i żurawiną i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Smacznego! ;)

Shake pomarańczowo-pietruszkowy - lunch

Natka pietruszki w połączeniu z pomarańczą to niezrównana "drużyna C", która jest nam potrzebna szczególnie w te deszczowe dni, albowiem wit.C pomaga nam utrzymać odporność organizmu na najwyższym poziomie, działa bakteriobójczo i odtruwająco.



Składniki:
  • miąższ wykrojony z 4 pomarańczy
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego (też wspomaga odporność)
  • 1/2 szkl wody
  1. Wszystkie składniki zmiksować. 
  2. Kunic :)

Smacznego :)

P.S.Jeżeli nie jesteście wielkimi fanami pietruszki, zmniejszcie ilość o połowę :)

Grzybowa zupa-krem - kolacja


Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Zupa jest przepyszna i nie wymaga wiele pracy. Gorąco polecam. 
Do zupy doskonale nadają się razowe grzanki zapiekane z masłem czosnkowym. 



Składniki:
  • 40 g grzybów suszonych i 200 g pieczarek
  • 1/2 litra bulionu z jarzyn 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgine 
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1/2 szklanki listków bazylii 
  • 2 czubate łyżki sera mascarpone
  • oliwa z oliwek arachidowa
  • sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz 

  1. Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do lodówki.
  2. Pieczarki opłukać i drobno pokroić. 
  3. Wyłowić namoczone grzyby z wywaru.
  4. Wywar zachować. 
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. 
  6. Dodać grzyby i smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
  7. Wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. 
  8. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
  9. Zmiksować razem z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  10. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów i zagotować. 
Smacznego!

Moja ulubiona caprese - obiad

Nie można niestety jeść w ciąży serów pleśniowych i dojrzewających (brie, camembert, feta itp.). Generalnie rzecz ujmując nie można jeść serów z niepasteryzowanego mleka, o które w Polsce ciężko, ale ja wolę dmuchać na zimne. :-)

Dziś proponuje Wam na lunch/obiad sałatkę capese w mojej ulubionej wersji.



Składniki:

  • 1 świeży, mięsisty pomidor
  • 1 mozaella ziołowa
  • 3 łyżki ajwaru (pasa z papryki, pomidorów i bakłażana)
  • 1 łyżka pesto
  • kilka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pomidora umyć i pokroić w plastry.
  2. Mozarellę pokroić w plastry i przełożyć je plastrami pomidora, układając wieniec naokoło talerza.
  3. Na środek talerza położyć ajwar.
  4. Doprawić do smaku.
  5. Ozdobić pesto i kaparami.
Smacznego!

Owsianka z prażonymi jabłkami - śniadanie

Płatki owsiane zawierają witaminy E,PP,B1,B6, oraz minerały jak magnez, czy selen.Ponadto zawierają łatwo strawne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, oraz przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.

 Właściwości owsianki:
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • wpływa korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
  • dostarcza niezbędnych witamin i minerałów
  • łagodzi stany depresyjne
  • skutecznie zwalcza zmęczenie
  • chroni przed nowotworami oraz miażdżycą
  • zapewniaj większa sprawność fizyczną i psychiczną
  • wspomaga proces odchudzania

Owsianka z przepisu Jamiego, którą prezentuję wam poniżej jest zdecydowanie pozycją, którą warto na stałe wprowadzić do jadłospisu ;)





składniki:
  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść płatków owsianych
  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i dodaj szczyptę soli.
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj 5-6 minut, jak najczęściej mieszając, aż owsianka uzyska kremową konsystencję.
  3. Na ok 2 min przed tym jak owsianka będzie gotowa dodaj cukier.
  4. Jabłko pokrój w cząstki i upraż na maśle na złoty kolor.
  5. Dodaj garść płatków owsianych i miód i praż jeszcze przez ok 2-3 min.
  6. Przełóż owsiankę na talerz i wysyp na nią prażone jabłka.
Smacznego! :-)

Print