wtorek, 5 marca 2013

Herbata z cytrusami - podwieczorek


Czekam na wiosnę, a w tych oczekiwaniach pomagają mi moje ukochane uzależniające, bezalkoholowe napoje. Nic tak nie zastępuje słońca, jak herbata z cytrusami. Polecam!



Składniki na 2 porcje (po ok 250ml):
  • 2 torebki ulubionej czarnej herbaty (u mnie Dilmah Premium)
  • ½ pomarańczy
  • ½ jabłka
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki dżemu malinowego (lub soku malinowego)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • szczypta przypraw korzennych (np. cynamon, kardamon, goździk w proporcjach 1:1, plus odrobina imbiru i gałki muszkatołowej)
  1. Herbatę włożyć do szklanek i zalać wrzątkiem do połowy wysokości.
  2. Zaparzać 5 min.
  3. W tym czasie pokroić w plastry cytrynę, pomarańczę i jabłko.
  4. Wyjąć torebki, wlać do szklanek po łyżce soku pomarańczowego, po łyżeczce miodu, oraz soku malinowego i dodać przyprawy.
  5. Owoce powkładać do szklanek.
  6. Dopełnić wrzątkiem.
Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print