piątek, 8 marca 2013

Pieczone warzywa - lunch

Kocham pieczone warzywa. Był czas, że zajadałam się nimi codziennie. Jest to zdrowsza, a równie smaczna alternatywa dla frytek. Polecam! :-)



Składniki na 4 niewielkie porcje:

  • 6 pietruszek
  • 6 marchewek
  • 4 selery
  • 1/2 główki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka ostra 
  • 3 łyżki oliwy
  1. Warzywa obrać i przekroić wzdłuż na 4 części, w plastry, lub paski.
  2. Główkę czosnku podzielić na ząbki i delikatnie zmiażdżyć je dłonią.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 st.c.
  4. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie nachodziły jedne na drugie (inaczej zamiast upiec, ugotują się), polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, papryką i rozłożyć na nie czosnek.
  5. Piec ok 45 min. Ja najbardziej lubię jeść je z kremowym serkiem (almette, tartare itp).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print