środa, 6 marca 2013

Potrawka z soczewicy - podwieczorek

Aby ją urozmaicić możecie w zależności od upodobań dodać do niej jogurt, prażonego słonecznika, lub orzechy, grillowane pieczywko, lub kurczaka, albo świeżo ugotowane ziemniaczki. Polecam :)



Składniki na 8 porcji:
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • ½ korzenia pietruszki
  • 1 brokuł
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 eko-kostka rosołowa (lepiej wywar)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka rajmah masala-indyjska przyprawa do fasoli (opcjonalnie)

  1. Wszystkie warzywa poza brokułami pokroić w drobną kostkę, natomiast brokuły podzielic na niewielkie różyczki.
  2. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę (ok 5 min).
  3. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, brokuł i obie papryki.
  4. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać dwiema szklankami wody.
  5. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
  6. W razie potrzeby, w trakcie pęcznienia soczewicy dolewać odrobinę wody.
  7. Podawać w miseczkach w towarzystwie ziół, grillowanego chudego mięsa i ciepłego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print