Składniki na 8 porcji:
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- ½ selera
- ½ korzenia pietruszki
- 1 brokuł
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 eko-kostka rosołowa (lepiej wywar)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka rajmah masala-indyjska przyprawa do fasoli (opcjonalnie)
- Wszystkie warzywa poza brokułami pokroić w drobną kostkę, natomiast brokuły podzielic na niewielkie różyczki.
- Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę (ok 5 min).
- Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, brokuł i obie papryki.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać dwiema szklankami wody.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
- W razie potrzeby, w trakcie pęcznienia soczewicy dolewać odrobinę wody.
- Podawać w miseczkach w towarzystwie ziół, grillowanego chudego mięsa i ciepłego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz