Mam pierś z kurczaka, pół kapusty pekińskiej, zabłąkaną mrożonkę warzyw w zamrażalniku i ogromną ochotę na zupę. Efekt może być tylko jeden. Spolszczona chińska. ;-) Nikły nakład pracy niewspółmierny do efektu. Polecam wszystkim, którym znudził się klasyczny rosołek. :-)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 op. mrożonych warzyw
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 szkl pokruszonych grzybów mun
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szkl sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli
- 1 łyżeczka pasty tom yum
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 op makarony ryżowego
- Pierś umyć, drobno pokroić i włożyć do garnka.
- Dodać mrożone warzywa, posiekaną kapustę pekińską, posiekane ząbki czosnku i pokruszone grzyby.
- Zalać wodą kilka cm ponad wysokość warzyw.
- Dodać wszystkie przyprawy (sosy, pasty, sok z cytryny) i gotować ok 40 min na wolnym ogniu.
- Pod koniec doprawić do smaku.
- Podawać z makaronem ryżowym.
Taka zupa jest na pewno sto razy zdrowsza niż wszelkie zupki chińskie. :) A o ile musi być smaczniejsza!
OdpowiedzUsuńOoooo na pewno i zdrowsza i smaczniejsza, a przecież o to chodzi. ;-)
Usuń