poniedziałek, 4 marca 2013

Grzybowa zupa-krem - kolacja


Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Zupa jest przepyszna i nie wymaga wiele pracy. Gorąco polecam. 
Do zupy doskonale nadają się razowe grzanki zapiekane z masłem czosnkowym. 



Składniki:
  • 40 g grzybów suszonych i 200 g pieczarek
  • 1/2 litra bulionu z jarzyn 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgine 
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1/2 szklanki listków bazylii 
  • 2 czubate łyżki sera mascarpone
  • oliwa z oliwek arachidowa
  • sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz 

  1. Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do lodówki.
  2. Pieczarki opłukać i drobno pokroić. 
  3. Wyłowić namoczone grzyby z wywaru.
  4. Wywar zachować. 
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. 
  6. Dodać grzyby i smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
  7. Wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. 
  8. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
  9. Zmiksować razem z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  10. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów i zagotować. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print