poniedziałek, 4 marca 2013

Moja ulubiona caprese - obiad

Nie można niestety jeść w ciąży serów pleśniowych i dojrzewających (brie, camembert, feta itp.). Generalnie rzecz ujmując nie można jeść serów z niepasteryzowanego mleka, o które w Polsce ciężko, ale ja wolę dmuchać na zimne. :-)

Dziś proponuje Wam na lunch/obiad sałatkę capese w mojej ulubionej wersji.



Składniki:

  • 1 świeży, mięsisty pomidor
  • 1 mozaella ziołowa
  • 3 łyżki ajwaru (pasa z papryki, pomidorów i bakłażana)
  • 1 łyżka pesto
  • kilka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pomidora umyć i pokroić w plastry.
  2. Mozarellę pokroić w plastry i przełożyć je plastrami pomidora, układając wieniec naokoło talerza.
  3. Na środek talerza położyć ajwar.
  4. Doprawić do smaku.
  5. Ozdobić pesto i kaparami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print