poniedziałek, 4 marca 2013

Owsianka z prażonymi jabłkami - śniadanie

Płatki owsiane zawierają witaminy E,PP,B1,B6, oraz minerały jak magnez, czy selen.Ponadto zawierają łatwo strawne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, oraz przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.

 Właściwości owsianki:
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • wpływa korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
  • dostarcza niezbędnych witamin i minerałów
  • łagodzi stany depresyjne
  • skutecznie zwalcza zmęczenie
  • chroni przed nowotworami oraz miażdżycą
  • zapewniaj większa sprawność fizyczną i psychiczną
  • wspomaga proces odchudzania

Owsianka z przepisu Jamiego, którą prezentuję wam poniżej jest zdecydowanie pozycją, którą warto na stałe wprowadzić do jadłospisu ;)





składniki:
  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść płatków owsianych
  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i dodaj szczyptę soli.
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj 5-6 minut, jak najczęściej mieszając, aż owsianka uzyska kremową konsystencję.
  3. Na ok 2 min przed tym jak owsianka będzie gotowa dodaj cukier.
  4. Jabłko pokrój w cząstki i upraż na maśle na złoty kolor.
  5. Dodaj garść płatków owsianych i miód i praż jeszcze przez ok 2-3 min.
  6. Przełóż owsiankę na talerz i wysyp na nią prażone jabłka.
Smacznego! :-)

2 komentarze:

Print